הקיץ הגיע, וגלי החום כבר מזמן פה. גם החופש הגדול, ואיתו עשרות אלפי ילדים ובני נוער שרוצים לבלות בנעימים. בריכת שחייה עירונית היא פתרון טוב, אם כי לא זול, להורים שמחפשים תעסוקה ליום מהנה עבור ילדיהם. לרווחת 250 אלף תושבי אשדוד קיימות שתי בריכות עירוניות בלבד המיועדות לקהל הרחב – במרכז הבילוי והספורט בית לברון ברובע ו’ ובריכת חרצית הצמודה למתנ”ס רובע ח’. אך משרד הבריאות הודיע השבוע כי אין אישור לפתיחת עונת הרחצה וחידוש רישיון העסק של בריכת בית לברון – אותו מתחם שבעיריית אשדוד ובחברה העירונית לתרבות הפנאי משווקים כ"קאונטרי קהילתי".
הפסיקה החד משמעית הגיעה בעקבות ביקורת חוזרת של משרד הבריאות במתחם בית לברון שהתקיימה כבר בתחילת החודש, אך משום מה הוסתרה לכאורה מידיעת הציבור. ממצאי דו”ח משרד הבריאות מצביעים על סדרה של ליקויים וכשלים ולא בפעם הראשונה.
בדו"ח על סיכום ממצאי הביקורת של משרד הבריאות נכתב: “בריכה מקורה – הוחלפה מערכת השבחת מים ללא אישור משרד הבריאות, מסמכים לא הוגשו כנדרש ואינם תקינים, ולכן לא ניתן לאשרה. בריכת פעוטות – מיקום חדר מכונות ומערכותיו עלולים לסכן את מתרחצי בריכת פעוטות ובריכה קיצית, ולכן לא ניתן לאשר את שתי הבריכות הללו. מקלחות וסאונה – רמת התחזוקה ירודה, ולא ברור מדוע יש צורך להמתין עד דצמבר לצורך התיקון”.
ברם בדיקת מערכת “כאן דרום” ביום שלישי השבוע מעלה כי הבריכה המקורה פתוחה כרגיל על אף הליקויים וההנחיות החד משמעיות של משרד הבריאות שלא לפתוח את הבריכה עד לתיקון המפגעים שנמצאו בה. בכניסה לבריכה לא עודכנה הכתבת על כך שבריכת הקיץ ובריכת הפעוטות סגורות לשימוש, ואף על פי כן לא התקיימה הנחה או הפחתת עלות כרטיס הכניסה. עבור כניסה חד פעמית נפרדנו מ-30 שקל (!).
יותר מכך, מתשאול עובדי המקום וסריקת הבריכה לא נראה שום רמז על עדכון המתרחצים בהוראת משרד הבריאות והליקויים שנמצאו בין היתר לא רק בבריכות, אלא גם במקלחות ובסאונה.
תגובות תושבי אשדוד לא איחרו להגיע. כתבת העיתון שוחחה עם העוברים והשבים ברחובות העיר ובקרבת הבריכה. רבים כלל לא ידעו על ביקורת משרד הבריאות ותוצאותיה, כמה מהם אף היו ממש בדרך לבריכה עם הילדים והמשפחה.
“אז מה נעשה עכשיו, כשהחופש פה? אין הרבה אופציות. יש פה רק את הבריכה בחרצית, אבל זה ממש לא מספיק. זה מעצבן”, טענו כמה מהם. תלונות וטענות הגיעו למערכת גם באמצעות הפייסבוק, ששם כתבה תושבת בשם אילנית שמואל: “אני מאוכזבת כבר 20 שנה. אשדוד העיר החמישית בגודלה בישראל, ואין בה אפילו בריכה אחת ברמה גבוהה. שתי הבריכות שקיימות לא ראויות, ולנו נותר לנדוד מחוץ לעיר. אכזבה מתמשכת וציפייה שכל הזמן מתנפצת”.
“ממש מאכזב, זו הבריכה היחידה שפועלת בשבתות”, אמרה רויטל אביס, תושבת אשדוד אף היא. טניה רזגון הוסיפה: “זה ביזיון שבעיר עם כל כך הרבה תושבים אין קאנטרי ומינימום בריכה! פשוט ביזיון הזלזול בתושבים פה! העיקר משלמים על דירת ארבעה חדרים שני מיליון”.
“שתי הבריכות באשדוד ברמת תחזוקה ירודה, תמיד המים מלוכלכים, ריח מסריח בכל שטח הבריכות. אנחנו משלמים הרבה יותר ויוצאים מחוץ לאשדוד”, אמרה אביטל הרוש, תושבת העיר.
בריכת בית לברון משרתת קהל גדול של תושבים, ורבים אינם בעלי אמצעים. באין בריכה בקרבת הבית, הם יתקשו לתת לילדיהם מקומות אחרים לבילוי ופעילות ספורטיבית בריאה.
“מה שקורה עם בריכת לברון זו שערורייה”, אומר יוסי אסולין, תושב רובע ו’. “בפעם השנייה היא נכשלת בביקורת של משרד הבריאות, וזה קורה בתחילת החופש. לאן נלך עם הילדים? ומי ישלם את המחיר על המחדל? אני קורא לאחראים לבצע בדק בית מהיר”.
הדברים תמוהים אף יותר: מדוע קיימים ליקויים תברואתיים קשים בבריכה העירונית שלא זכו לטיפול הולם, כאשר כבר בחודש אפריל נערכה ביקורת מטעם משרד הבריאות במתחם הבילוי והספורט של בריכות בית לברון, ובמהלכה כבר נתגלו ליקויים תברואיים רבים בתפעול ותחזוקה של בריכות השחייה, מערכות הסינון, החיטוי והבקרה. כמו כן, נמצאו ליקויים קשים בתחזוקה של המלתחות וחדרי השירותים שהבהירו כי יש צורך בתיקון בהול וטיפול העירייה.
“לאור הממצאים שהתגלו בבדיקה ב-27 לאפריל התנגדנו לחידוש רישיונות עבור בריכת פעוטות, בריכה קיצית, מתחם ג’קוזי, והמלצנו לרשות מקומית לבטל רישיון עסק עבור בריכה מקורה אשר הונפק בחודש פברואר שנת 2017”, ציינו אז במשרד הבריאות והוסיפו: “בדו”ח הביקורת הומלץ על הפסקת פעילות בריכות השחייה עד להסדרת כלל התיקונים והתאמתם לדרישות התקנות. כמו כן דו”ח ביקורת הועבר להנהלת הבריכה ולרשות המקומית”.
כתבת “כאן דרום” פנתה ביום שלישי השבוע למשרד הבריאות בעקבות העובדה שמתחם לברון פתוח, מלבד בריכת הקיץ ובריכת הפעוטות. דובר משרד הבריאות מסר בתגובה: “אנחנו כמשרד הבריאות המלצנו לא לחדש רישיון עקב בעיות תחזוקה מתמשכות שעלולות לסכן בריאות הציבור. גם מכשור חדש שהוכנס לא קיבל אישורנו כמקובל. על הרשות המקומית לפעול בהתאם”.
בחברה העירונית לתרבות ופנאי (שמתחם בית לברון נמצא באחריותה) בחרו שלא להגיב.
מעיריית אשדוד נמסר בתגובה: “בבריכת השחייה בית לברון נערכה ביקורת ראשונה ב-27.4, במהלכה נרשמו כל הליקויים הטעונים תיקון. בביקורת השנייה שנערכה ב-7.6 נותרו ליקויים בחדר המשאבות של בריכת הפעוטות ובמתחם המלתחות והסאונה. א. 1. מערכת סינון המים בבריכה המקורה הוחלפה ומי הבריכה באיכות טובה. 2. כיוון שהמסמכים לבריכה המקורה הוגשו בפורמט ישן, התבקשנו להגישם על פי הנחיות משרד הבריאות. נושא זה יתוקן בהקדם. ב. בריכת הפעוטות לא פעילה עד להשלמת העבודות בחדר המשאבות. מועד פתיחה מוערך: תחילת יולי. ג. במלתחות נעשו עבודות ראשוניות לתיקון ליקויים. בסוף העונה הנוכחית יבוצעו עבודות שיפוץ נרחבות. ד. הסאונה לא פעילה עד לאחר ביצוע שיפוצים. ה. מפעילי הבריכה התבקשו לטפל בליקויים שנותרו בהקדם וככל שהנושאים הללו לא יטופלו, לא יינתן להם רישיון עסק”.
פנינו גם לתגובת לשכת ראש העיר, אך גם שם בחרו שלא להגיב.