לפני מספר ימים צפיתי יחד עם הבת שלי ליעד בת תשע, בתכנית טלויזיה במרכזה סיפור החללית ״בראשית״ וחלומם של שלושת המייסדים (גברים) מאז התכנון ועד שיגורה המוצלח. ״תראי איזה יופי ליעדי! את מבינה שכל חלום שלך עכשיו או בעתיד יוכל להפוך למציאות?״ אני פונה ואומרת לה, שצופה בעיניים בורקות במסע אל הירח. היא מסתכלת עלי במבט לא אמין ואומרת: ״אמא, את לא רואה שכולם שם בנים? אני בת. אני לא אצליח״.
***
כן, אנחנו אמנם ב2019, ומהפכת #metoo עשתה גלים, ועדין ״יום האשה״ לא נועד לחגיגיות אלא למאבק על זכויות. אנו הנשים עדין נלחמות על זכויות בסיסיות שטרם השגנו, ויש עוד עבודה רבה לפנינו בטרם נגיע לשיוויון מגדרי אמיתי. הזכות להרוויח שכר שווה, המאבק לייצוג הולם של נשים בעמדות השפעה בישראל, ביטחון במרחב הציבורי, המאבק למניעת אלימות במשפחה ונגד נשים, נגד סחר בנשים, נגד אלימות מינית, המאבק בהדרת נשים, הזכות להתלבש באופן שנוח לנו, הזכות להיות מצולמות בשלטי חוצות מבלי שירססו ספריי שחור על חלקי הגוף או הפנים. כשנשנה את המציאות הזו נוותר בשמחה על ״יום האשה״.
תת הייצוג הנשי בזירה הפוליטית הוא הסיבה העיקרית אשר הניעה אותי לצאת מאזור הנוחות ולהכנס לפוליטיקה הקשוחה. סיפור כניסתן של הנשים לפוליטיקה, וקבלת הזכות לבחור ולהיבחר (באירופה ובאמריקה הלטינית) התחיל בסוף המאה ה-19. מי שהתוו את הדרך היו תנועת הסופרג'סטיות באנגליה ומאז, ההיסטוריה של המאה ה-20 התמלאה בתנועות נשים שניסו לשנות את מקומן בשיח הציבורי. הדוגמאות המפורסמות ביותר הן גולדה מאיר, מרגרט תאצ'ר ואינדירה גנדי. נשים אשר הגיעו לעמדות כוח בתוך מפלגות ממוסדות, ותיקות, בעלות רוב גברי מובהק שתמך בהן. נכון להיום, בעולם המערבי, נשים מהוות שליש ממפלגתן, ובתנועות "ירוקות" כחצי.
אם נבחן את הזירה הפוליטית הארצית, הבחירות הקרובות לכנסת מחזירות אותנו הנשים עשרים שנים אחורה. מספר חברות הכנסת שעומד כיום על 35, ירד משמעותית לאחר הבחירות הקרובות. לעומת זאת בזירה המקומית, מועצת העיר אשדוד, הכפלנו את הכוח הנשי בקדנציה זו משלוש חברות מועצה לשש חברות! עליה מ11% ל20% נשים בקדנציה הנוכחית, וסגנית (אשה) ראשונה בתפקיד זה מאז 62 שנות הקמתה של העיר. חשוב לציין שאנחנו לא פורצות הדרך, אלא נמצאות בה בזכות הנשים שהיו כאן לפנינו ועשו זאת עבורנו, שאיפשרנו לנו לבחור ולהיבחר, שייצגו אותנו במוסדות העיר, שהכתיבו תוכניות מגדריות במערכת החינוך והאמינו בכוח הנשי לאורך כל הדרך.
אני קוראת מפה לנשים נוספות להצטרף אלינו לעשייה הציבורית העירונית, ללמוד את המערכת הפוליטית ולקחת חלק פעיל בבחירות הבאות. אנחנו צריכות אתכן איתנו סביב שולחן מועצת העיר, כי כמו שאמרה מישל באצ'אלט, נשיאת צ'ילה "כשאישה מתמודדת לבדה בפוליטיקה, הפוליטיקה תשנה אותה, כנשים רבות מתמודדות ביחד, הן ישנו את הפוליטיקה״.
***
ולגבי ליעד שלי?
באותו רגע ידעתי.
אני כאן כדי לשנות את המציאות באמצעות קביעת מדיניות וסדר יום עירוני חדש. לכן, כחלק מהתחומים עליהם אני אמונה בהנהלת העיר אשדוד ובראשם חינוך, אפעל להטמעתם של לימודי מגדר כבר בגיל הרך בגני הילדים העירוניים יחד עם השותפים העירוניים בראשם הממונה על קידום מעמד באשדוד חברת המועצה עו״ד אלמוזנינו רייז. פגישת עבודה ראשונה יצאה לדרך.