אשדוד מאמצת טכנולוגיות חכמות המסייעות לה בשמירה על איכות הסביבה ואיכות חיי התושב. לאחרונה היא השלימה פיילוט מוצלח מול חדקונית הדקל הידועה כמי שמאיימת בצורה המשמעותית ביותר על עצי הדקל. "מדובר בסנסור שמורכב על העץ ומזהה 'און ליין' את מצבו של העץ. המערכת הותקנה ונבדקה בחלק מהדקלים בעיריית תל אביב ונמצאה יעילה" אומרים בעירייה ומציינים כי "הכדאיות לעבור לשיטת הסנסורים נובעת ממספר גורמים הקשורים בטכנולוגיות מתקדמות ומדויקות בתחום החקלאות".
ההחלטה על יישום הטכנולוגיה בעיר אינה אירוע יוצא דופן שכן עיריית אשדוד משקיעה משאבים רבים בהשמת טכנולוגיות חכמות במגוון תחומי עניין. על כך אומר ראש העיר ד"ר יחיאל לסרי: "לפני מספר חודשים זכתה אשדוד במקום השני בישראל בכנס ערים חכמות, בשילוב טכנולוגיה חכמה בתחומים מוניציפליים: ביטחון, תחבורה, איכות סביבה, אנרגיה ועוד. אנחנו לא עוצרים ומידי יום אנו חוקרים ולומדים על טכנולוגיות חדשות במטרה לשלבן במערכות העירוניות ולייעל בעזרתן את השירותים לתושב תוך מענה מהיר ומקצועי בתחומי הפיקוח, המעקב והבקרה לכל אורך היום". בהתייחסו לפיילוט הנ"ל, אמר ד"ר לסרי: "פריצת הדרך בטיפול חדקונית הדקל, מהווה דוגמא נוספת לכך שהעולם הטכנולוגי נותן היום פתרונות רבים בתחומים רבים, ולאור ההצלחה בקשתי לשלב את הסנסורים הללו בתוכנית העבודה של אגף הנטיעות".
הפיילוט הנ"ל החל לפני כחצי שנה כאשר אגף הנטיעות התקין סנסורים מיוחדים בעצי הדקל ועד עכשיו נרשמת הצלחה גדולה כאשר ב-60 אחוז מהעצים בהם הותקנו סנסורים, אותרה חדקונית הדקל. "עבורנו, היתה זו הפתעה גדולה ומספקת" אומרים בעיריית אשדוד.
כיצד המערכת פועלת? בעזרת סנסורי רעש רגישים וחכמים מתבצעים כמה פעולות בשלבים: זיהוי מוקדם של נבירת זחלים ראשונית ותנועות זעירות של המזיק, ניתוח בעזרת אלגוריתמים מתוחכמים המעבדים את המידע ומאמתים את תנועות המזיק, שליחת התראה בזמן אמת למחשב האישי או לטלפון הסלולארי, סימון העצים כנגועים ותוך זמן קצר מוזרק חומר המשמיד את הזוחל.
באגף הנטיעות מציינים כי הטכנולוגיה הזאת חוסכת בחומרי הדברה ובזיהום הסביבה, מגבירה את בטיחות הטיפול בעץ ע"י שימוש מושכל וממוקד בחומרי הדברה, מונעת קריסה של עצים ומאפשרת מעקב מדויק אחר עצים נגועים בלבד מבלי לפגוע בעצים הבריאים.
בעיריית אשדוד מציינים שטכנולוגיה זו חוסכת משאבים לא מבוטלים שכן עלויות שיקום הנזקים של עץ דקל, אשר גדל במשך עשרות שנים של טיפול וטיפוח, הינו גבוה מאוד. כמו כן, עץ שנופל יכול לפגוע באופן קשה באזרחים הנמצאים במרחב הציבורי ולהסב נזק גם לרכוש רכבים. "המערכת מאפשרת שליטה ומעקב אחר העצים ובעיקר טיפול מהיר ויעיל" אומר מר יוסי לרר, מנהל אגף הנטיעות, ומוסיף בסיפוק כי "השילוב הטכנולוגי מוכיח את עצמו. הופתענו מכמות העצים הנגועים בחדקונית הדקל וללא הסנסורים לא היו היינו מצליחים לגלות אותם, כך שסביר להניח כי בשלב מסוים היינו רואים את העצים קורסים". לרר ממליץ לכל הרשויות לנהוג כמונו ולהציב סנסורים דומים בעצי הדקל שבתחום הרשות.