במסגרת תכנית היזמות הגדולה "יוצרים שינוי", אשר הושקה השנה בבית הספר מקיף ו', התבקשו תלמידי חטיבת הביניים לגבש תכנית שתחולל שינוי חיובי בקהילה. את בתכנית יזמה מנהלת חטיבת הביניים ריקי משה ובסופה עלו במהלך שנת הפעילות לא פחות מ-24 יוזמות ורעיונות, כולם פרי דמיונם ויצירתם של תלמידי בית הספר.
"מדובר בתכנית חינוכית העולה בקנה אחד עם הקו החינוכי שמוביל בית ספר עם פנים לקהילה", אומרת מנהלת בית הספר גב' רונית טאוב, ומשבחת את הפעילות שנעשתה בקרב התלמידים ואת הרעיונות והיוזמות שהם העלו במהלך הפעילות.
עבודת התלמידים התנהלה במסגרת תהליך בן 4 שלבים:
- להרגיש – מה אנחנו רוצים לשנות.
- לדמיין – איך נוכל ליצור שינוי.
- לעשות – מה תכלול תכנית העבודה.
- לשתף – כיצד ליצור אהדה לתכנית.
"בשלב הראשון היה על התלמידים לבצע עבודת חקר ולהחליט איזה שינוי הם מבקשים לחולל", מסבירה טאוב, "לאחר מכן לבחור את הכלים או האמצעים כיצד להטמיע את השינוי ומה הדרך הכי יעילה לתהליך השינוי. בשלב הבא היה עליהם לגבש את תכנית העבודה תוך ציון לוח הזמנים ויעדי השינוי ולבסוף ליצור סביבה אוהדת לתכנית ע"י שיתוף מירבי של אנשים וקהילות".
כך לדוגמה, המיזם "עיניים ולב אחד" נולד מסיעור מוחות שערכו התלמידים בכיתה והציעו פתרון פרקטי לטובת אוכלוסיית כבדי הראיה. הם פעלו על פי כל ארבעת השלבים והציעו מיזם פרקטי, יעיל, רלוונטי ועושה צדק עם אוכלוסיית העיוורים. על היוזמה המיוחדת חתומים: אלאה מולון, שני מורל, נטע יורוביץ, ליאה גיגי, סבינה גוט, מוריה פרנקו, נועה שריקי, שי הלל, תומר רביבו ויגל אושני. "במהלך סיעור המוחות עלה הצורך הקבוצתי לעזור לנכים ולאחר דיון וחשיבה מיוחדת הוחלט להתמקד באוכלוסיית העיוורים וליקויי הראייה" אומר עידן הרוש, מחנך הכיתה, ומשבח את רצינות התלמידים לאורך כל הדרך.
רוצים להישאר מעודכנים?
הקליקו כאן לאפליקציית "כאן דרום – אשדוד"
כמחנך הכיתה וכמורה שמלווה את תלמידיו בפרויקט, הרוש מסביר את השינוי שהתחולל תחילה בקרב תלמידיו. "במהלך גיבוש התכנית הם הבינו את תהליך השינוי שהם רוצים להוביל, במטרה להנגיש לציבור העיוורים וכבדי הראיה את התפריט של מסעדה/בית קפה". שלב זה היה התובנה הראשונה בתהליך מרתק שגרר אחריו עבודת חקר ולימוד הצרכים, קשר עם בתי עסק מרכזיים בעיר, בירור רמת הנגישות לעיוורים והתקשרות עם קפה ליון כעסק המתאים ליישום המיזם.
המיזם "עיניים ולב אחד" מציע תפריט בכתב ברייל עבור אוכלוסיית העיוורים. "קפה ליון", בנדיבות רבה, הסכים לשתף פעולה עם התלמידים וגילה נכונות ליצירת שינוי בתרבות העסקית שלו. מכאן הדרך היתה פתוחה לאתר בית דפוס שיעצב וידפיס תפריט חדש בכתב ברייל. "בית הספר והתלמידים שמחים לחולל שינוי אמיתי ולתרום לחברה מכילה ומאפשרת נגישות שווה גם בדברים הפשוטים", אומר המחנך הרוש ומביע תקווה כי יוזמה זו, ראשונה מסוגה באשדוד, תלך ותורחב לבתי עסק נוספים בעיר.