לאחר מבצע 'צוק איתן' משה ראובני(32) ,בוגר המסלול לתואר שני במדעי המדינה ויחסים בינלאומיים בבר אילן, החליט לעשות מעשה נוכח מסע הדה-לגיטימציה כנגד מדינת ישראל והחל לגשש, בחן וחקר את הנושא לעומק עד אשר בנה תכנית שתכשיר בני הנוער (דור העתיד) שיוכלו לייצג את מדינת ישראל לרבות אשדוד ברשתות החברתיות, אל מול משלחות שיגיעו לביקור בעיר, ברשתות החברתיות השונות, בחיים הפרטיים, בשירותם הצבאי העתידי, בטיולים שאולי יעשו לאחר הצבא ועוד.
לאחר שמיקד וריכז את התוכנית פנה לראש העיר ד"ר יחיאל לסרי, לפני כשנתיים והציג בפניו את חזונו. ראש העיר קידם בברכה את הפרויקט והפנה אותו למזל שאלתיאל ראש תחום הנוער בחברה העירונית לתרבות הפנאי ואריאלה רוזנטל מקשרי החוץ ומשם הכול "היסטוריה" -השבוע כבר נפתח המחזור השני של הצוערים הצעירים באשדוד.
כ-20 בני נוער לקחו חלק במחזור הראשון במרכז העירוני לנוער ע"ש קופף, שהוכתר כהצלחה גדולה ועם תחילת שנת הלימודים החלו הגיוסים אחר השגרירים החדשים בבתי הספר המקיפים השונים ברחבי העיר בשיתוף פעולה של רכזי המעורבות החברתית. למפגש הראשון הגיעו כ-30 בני נוער וטרם תחילתו של המפגש נתקבלו פניות נוספות של מעוניינים- דבר המעיד כי הפרויקט יצר תהודה בקרב בני הנוער והפך לאטרקטיבי ומדובר.
הצוער הצעיר שרון ליבמן (15), לומד במקיף ח' הגיע למפגש הראשון וסיפר כי שמע על הפרויקט בבית הספר. כל מועמד עבר ראיון אישי מול משה רכז הפרויקט ולאחר מכן קיבל את ההודעה שהתקבל. הדרישות? ידע כללי, אנגלית טובה והתמדה בהגעה למפגשים תוך לקיחת חלק פעיל, יש להם מטלות כתיבה, כתיבת טור דעה בבלוג והצגת פרזנטציות. בסוף הפרויקט, הפרזנטציות הטובות ביותר נבחרות להצגה בטקס הסיום , "הפרויקט מטרתו לשים דגש על הסכסוך הערבי ישראלי- זה מעניין אותי ואני עוקב אחר הנעשה בחדשות ברחבי העולם. הייתי שמח להעביר את המידע הנכון הלאה", אמר ליבמן.
שגריר ישראל בארה"ב לשעבר- חבר הכנסת ד"ר מייקל אורן (ממפלגת כולנו) שמכהן גם כסגן שר במשרד ראש הממשלה הגיע כאורח למפגש הראשון. אורן מתמחה לכל הקשור במזה"ת, יחסים בינלאומיים והיה שגריר בוושינגטון בתקופת הכהונה של ממשל אובמה. ד"ר אורן שיתף את הצוערים הצעירים בתחילת דרכו ובהחלטה שלקח כבר בגיל 15 להשפיע ולהפוך לשגריר. הוא ציין כי מניסיונו, ידע והכרת ההיסטוריה הם "כלי הנשק" החזקים ביותר של השגרירים ברחבי העולם, בעיקר בעימותים כנגד כאלה האומרים על ישראל רעה. ונתן להם טיפים חשובים שיועילו להם בעתיד- את הטיפים לשגרירים באם הם מתראיינים או נקלעים לעימות כנגד ישראל:
"לא לאבד עשתונות, לא להילחץ, לא לתת להם לסגור לנו את הפה , ללמוד לתפקד תחת לחץ ו"אש", להתייחס בכבוד לכל שאלה גם אם היא עוינת" והוסיף כי "התפקיד של שגריר כיום הוא יותר חשוב מאי פעם. השגריר הוא הנציג של ישראל והעם כלפי חוץ. הכלים כיום אדירים- רשתות חברתיות טוויטר פייסבוק אינסטגרם בלוגים ביוטיוב ועוד… לקיים ערבי תרבות, הרצאות, מפגשים חברתיים ויש לקחת חלק פעיל בכולם".
משה ראובני רכז ויוזם הפרויקט אמר: "החבר'ה הם דור העתיד והם עוברים תהליך חשוב בעיצוב דמותם ואישיותם וללא ספק הופכים למנהיגים צעירים".
נאור ביטון יועץ ראש העיר הגיע למפגש הראשון, אמר לחניכים, " כשמשה ראובני פנה עם הרעיון והיכולת, בוודאי שראש העיר סייע ותמך בפרויקט המבורך הזה. באופן אישי, כמי שגר בארה"ב הרבה שנים יצא לי לראות מקרוב את ההשפעות והחשיבות של כל פעולה של מישהו שהוא פרו ישראלי אל מול ההכפשות שיש כנגדנו ברחבי העולם. אני מקווה שתיקחו את הידע והכלים שתצברו כאן ותעשו עם זה שימוש נכון בהמשך ותייצגו בכבוד את אשדוד וכל מדינת ישראל".
לחניכים דמי רישום סמליים של 150 ₪ לכל משתתף- המיועדים לערבי
גב' אריאלה רוזנטל מנהלת מחלקת קשרי חוץ בעיריית אשדוד, מציינת כי מיטב בני הנוער מאשדוד גויסו במיוחד לתוכנית "צוערים צעירים כחול – לבן" ומתכנסים מדי שבוע, נחשפים להרצאות ממיטב המומחים, עוברים פעילויות מנהיגות מעשירות, לומדים מדיניות והיסטוריה בצורה חווייתית, ולמעשה מקבלים כלים להתמודדות בזירה הבין לאומית, מתוך חשיבה כי תשתית אנושית צעירה, היא שתנהיג את מערך ההסברה המוביל בישראל של מחר.גיבוש. העירייה מסבסדת ותומכת בפרויקט, כמו כן משרד החוץ מגיש סיוע מקצועי. כ-20-25 מפגשים עתידים להיערך במהלך השנה:סיורים, הרצאות, ימי עיון עם פרקטיקה מעשית ויציאה לשטח (גם הוירטואלי). בתוכנית הם מקבלים כלים דרכם יוכלו בעתיד לייצג את מדינת ישראל בלי קשר לדעה פוליטית אישית (ימין/ שמאל), דגש על צה"ל, הסכסוך הישראלי פלסטיני, מהי הסברה, ציונות, יהדות וכיצד מזהים אנטישמיות, פוליטיקה ואקטואליה. התכנית כוללת בנוסף סיורים ופעילויות שונות כגון: ביקור בכנסת ישראל, יום עיון במשרד החוץ, ביקור ביד ושם ובכותל, סיור בבקעת הירדן, ביקור בשגרירות פולין ועוד