הסביבה בה אנו מנהלים את חיינו כוללת מרכיבים פיזיים ואנושיים כמו שילוט, ארגון החלל או החדר בו אנו נמצאים, הטופס אותו אנו נדרשים למלא והדרך בה הפקידה מסבירה לנו את השלבים בביצוע תהליך כלשהו. כל אלה הם חלק מהסביבה בה אנו מתפקדים. בסביבה שאינה נגישה, רבים מאיתנו, ובמיוחד אנשים עם מוגבלות, מוצאים עצמם מתקשים לתפקד ומעבר לכך, עלולים להיות מתוסכלים.
המונח "מוגבלות קוגניטיבית" מתייחס למגוון אוכלוסיות (אנשים עם מוגבלות שכלית התפתחותית, אנשים עם אוטיזם, אנשים עם פגיעות מוח, דמנציה, לקויות למידה, אנשים המתמודדים עם מגבלה נפשית), אשר המשותף להן הוא הפגיעה ביכולות לבצע תהליכים המערבים חשיבה (קושי בהבנת הוראות, בזיכרון, בהפשטה, בהסמלה, בתהליכים המערבים יכולת כמותית, בקריאה וכתיבה). קשיים אלה משפיעים על יכולתם של האנשים הללו לתפקד באופן עצמאי בחיי היומיום.
על מנת להכשיר את הצוותים העובדים במסגרות של מחלקת שיקום עם אנשים עם מוגבלות שכלית התפתחותית או עם אוטיזם, התקיים קורס להנגשה קוגניטיבית ולפישוט לשוני בהנחיית המכון להנגשה קוגניטיבית, עבור נציגים של הצוותים במסגרות השונות במימון הרשות העירונית ומחלקת פיתוח הדרכה ואו"ש. מטרת הקורס הייתה להקנות לצוותים ידע על מנת שיצליחו ליצור במסגרות השיקום, תשתית חברתית, תודעתית, פיזית ואנושית שתאפשר לאנשים עם מוגבלות להשתתף בקהילה בצורה מיטבית.
הרעיון להבאת הקורס נולד מתוך החזון של מחלקת שיקום ושל העומדת בראשה, הגב' אורנה טוביאס, שמאמינה כי הזכות לנגישות לכל תחומי החיים הינה זכות בסיסית גם של אנשים עם מוגבלות קוגניטיבית. הנגשת המידע והסביבה לאנשים אלה מסייעת להשתתפותם בחברה וליכולתם להפיק וליהנות משירותי הקהילה הסובבת אותם. בשבוע שעבר הסתיים הקורס בהצגת עבודות סיום ע"י תלמידי הקורס ובטקס חלוקת תעודות לכל המשתתפים.