במכתב חריף ששלחה העירייה לרשות המים ולמועצה האזורית באר טוביה היא דורשת למצוא פתרון להפסקת הזיהום ולהציג את התוכנית שהובטחה למניעת הזרמת מי הקולחין המזהמים את נחל לכיש ואת חופי הים. בעירייה מאיימים לפנות לבית המשפט אם הדרישה לא תענה. בינתיים, ממשיכה המועצה האזורית באר טוביה לזהם ללא הפרעה.
עיריית אשדוד, דורשת מרשות המים והמועצה האזורית להציג בזמן הקרוב את התוכנית למניעת הזרמת מי קולחין ממאגרי חצור לים, כפי שהובטח בפגישה של בכירי הרשות עם מנכ"ל עיריית אשדוד, אילן בן עדי. במכתב ששלחה העירייה לרשות המים באמצעות עו"ד אמיר ברק, היא מציינת כי המועד הסופי שהוצג לשם פתרון בעיית עודפי הקולחים במרחב – בעוד כחמש שנים – אינו מקובל עליה, ויש למנוע כבר כעת את המשך זיהום נחל לכיש וחופי אשדוד.
בפגישה הוצהר על ידי מנהל רשות המים כי מתוכנן פתרון זמני כך שההזרמה לנחל ולים תפסיק בחודש מאי 2022, ואילו מר זאב אחיפז, המשנה למנהל רשות המים, ציין בפני מנכ"ל העיריה אילן בן עדי כי עד לחודש ספטמבר 2022 תושלם התקנת תשתית שתמנע המשך הזרמות ממאגר חצור לעבר נחל לכיש בחורף 2022-2023.
עם זאת לא הוצגה תוכנית סדורה של הפעולות אותן בכוונת רשות המים והמועצה האזורית באר טוביה לבצע בנדון. "בנסיבות אלו, וגם אם קיים רצון לעמוד במועדים, אין שום וודאות כי הוכנה וקיימת תוכנית ריאלית שתאפשר עמידה בלוחות הזמנים שהוצגו", כתב עו"ד ברק, "שאם בכל שלב שהוא יתברר שהתוכנית שהוצגה אינה ישימה או שאין כוונה להוציא אותה לפועל בלוחות הזמנים שהוצגו, מרשיי יפנו לערכאות לצורך קבלת סעד הולם".
ברקע הדברים העובדה שרשות המים והמועצה לא פעלו עד היום לפתרון נאות שימנע את הזרמת הקולחין לנחל, דבר הגורם לכך שקולחים ממשיכים לזרום לנחל ולים ללא היתר מרשות המים ומהוועדה למניעת זיהום הים ולגרום לזיהום נחל לכיש וחופי העיר אשדוד.
במכתב ששלח עו"ד ברק, צוין כי במהלך השנה הוזרמו מי קולחין ממאגרי חצור לנחל ברקאי, ומשם, דרך נחל האלה, לשפך נחל לכיש ולחוף הים באשדוד, ללא היתר או בקשה מהגורמים המוסמכים. לפיכך, נוצר מצב ובו 'נהרות' של קולחין מזוהמים ומזהמים זורמים לעבר חופי הים".
ראש מועצת באר טוביה, קובי אביבי דוחה את הטענות מכל וכל: "התקיימו דיונים רבים בנושא, וגם עיריית אשדוד יודעת שהבעיה היא בעיה של מדינת ישראל. המועצה אזורית באר טוביה לא אחראית על הטיפול בקצה. המדינה החליטה שהיא בונה ללא הכרה נותנת היתרי בנייה ללא הכרה ולמט"שים אין יכולת לספוג. מדינת ישראל שנותנת אישורים ותמ"ליים צריכה לתת פתרון קצה למים, חשמל וביוב".
לדבריו, "מט"ש חצור לפי ההוראות של המדינה מיועד לסגירה, לכן השקענו 25 מיליון ש"ח בקו הולכה ממט"ש חצור ועד מט"ש תימורים, אבל המדינה הייתה צריכה להגדיל את נפח הקליטה של מט"ש תימורים ולא הגדילה אותו וחוסמת לנו חלק מהעברת השפכים". אותו חלק שנחסם מועבר בעצם לנחל לכיש.
אביבי מציין כי "בין אפריל ליוני יגדילו אותו (את מט"ש תימורים) ל-12,000 קוב קליטה ואני מאמין שאז הבעיה תיפתר. המדינה צריכה להשקיע מאות מיליונים, זה לא רמה של רשות מקומית ההשקעות הגדולות האלה. אני מטיל את האחריות על מדינת ישראל ועיקר האחריות היא על רשות המים".
בהקשר זה, יש לציין כי הזרמת הקולחים היא עבירה פלילית לפי מספר חוקים סביבתיים. בשנת 2019 הוזמן אביבי על ידי מחוז דרום במשרד להגנת הסביבה לשימוע עקב הזרמת קולחים, אשר מקורם במאגר תימורים, לנחל האלה ללא צו הרשאה.
גורמים בעיריית אשדוד אמרו השבוע: "למרות ההבטחות שניתנו למדינה ולעיריית אשדוד – מועצה אזורית באר טוביה והעומד בראשה פוגעים בבריאות תושבי אשדוד ולא פחות מכך בחי וצומח בסביבת הנחל והים. השקענו רבות בשיקום נחל לכיש, בשדרוג הנחל וסביבתו, בשמירה עליו תוך דאגה לצומח ולבעלי החיים בסביבה. השיפור האקולוגי הגדול שעבר הנחל, אף הובילו למתן אישור לשיט בנחל לכיש ואנחנו לא מתכוונים לתת לאף אחד להרוס את חלקת הטבע של העיר אשדוד", ציינו בעירייה.
רוצים להישאר מעודכנים?
הקליקו כאן לאפליקציית "כאן דרום – אשדוד"