בחודשים האחרונים פנו אל המשרד להגנת הסביבה משרד האנרגיה, רשות החשמל וחברת החשמל בבקשה לאשר תוספת של 10,000 שעות הפעלה נוספות בשנת 2022 לארבע היחידות המוסבות בתחנת הכוח אשכול שבאשדוד (קיטוריות). במקביל, הגישו גורמים אלה בקשה לחדש את היתר הפליטה של יחידות אלו, אשר יפוג בספטמבר 2023 – המועד שבו התחייבו כלל הגורמים כי התחנות הללו ייצאו מפעולה.
יחידות אלו פועלות ללא מתקני הפחתת זיהום אוויר והן מהמזהמות בארץ. הן עובדות בטכנולוגיה ישנה אשר אינה עומדת בדרישות הרגולציה של האיחוד האירופי ובדרישות חוק אוויר נקי. יחידות אלו מייצרות זיהום ברמה גבוהה עד פי 3 מהמותר באיחוד האירופי. עלות זיהום האוויר המקומי מהן גבוהה כמעט פי 2 בהשוואה לעלות הזיהום הנפלט מתחנת הכוח הפחמית רוטנברג הפועלת עם מתקנים להפחתת פליטות.
המשרד להגנת הסביבה מעדכן היום כי לא יחדש את היתר הפליטה של היחידות הקיטוריות המזהמות בתחנת הכוח אשכול שבאשדוד, לאור הזיהום והנזק הבריאותי שהן מייצרות, וידרוש כי ההפעלה השוטפת של 4 יחידות ייצור חשמל אלה תיפסק בספטמבר 2023, כפי שקבע המשרד בהיתר הפליטה. בנוסף, המשרד לא יאשר את הפעלת היחידות הללו ב-2022 מעבר לנדרש לשם שרידות המערכת. בד בבד עם פעילות הצוות המשותף שהוקם לנושא איכות האוויר באשדוד, המשרד להגנת הסביבה עדכן בהחלטותיו אלה את ד"ר יחיאל לסרי, ראש העיר אשדוד, ואת איגוד ערים אשדוד חבל יבנה.
"זהו הישג חשוב ששותפים לו עיריית אשדוד, איגוד ערים לאיכות הסביבה אשדוד-חבל יבנה, וכלל מטה המאבק לשמירה על איכות האויר באשדוד", כך מסר ראש העירייה, ד"ר יחיאל לסרי, "מאבק שהוכיח שבשילוב ידיים ונחישות בלתי מתפשרת, המתבססים על עובדות מקצועיות, אפשר להצליח במאבק שמטרתו להגן על הסביבה ובריאות התושבים, גם מול משרדי ממשלה וגופים חזקים כמו משרד האנרגיה, רשות החשמל וחברת חשמל. הוכחנו שידענו להציב יעדים נכונים וצודקים, ולהשיג אותם בצורה הטובה ביותר. אני מודה למשרד להגנת הסביבה על שיתוף הפעולה המקצועי, והאחריות הגבוהה שהפגין כלפי אינטרס בריאות הציבור של תושבי אשדוד והסביבה. ועל הנכונות לעמוד איתן מול משרד האנרגיה, רשות החשמל וחברת החשמל, כדי שבאזור התעשייה הצפוני של אשדוד יינשמו אוויר נקי כמו ביתר חלקי בעיר. תודה מיוחדת למנכ"ל עיריית אשדוד מר אילן בן עדי, שריכז את כלל פעילות מטה המאבק ברמה המקצועית הגבוהה ביותר, שהניבה את התוצאה הנדרשת. נמשיך לפעול יחד לשמירה על איכות האויר ובריאות התושבים באשדוד וסביבתה".
המשרד להגנת הסביבה מדגיש, כי בכל העבודות והבחינות שביצע עולה בבירור שמעבר מהיר לייצור חשמל מבוסס על אנרגיות מתחדשות משולבות במתקני אגירת אנרגיה מבוזרים היא הדרך להוזלת עלויות החשמל, מניעת זיהום אוויר, הגברת הביטחון האנרגטי ואמינות אספקת החשמל.
רוצים להישאר מעודכנים?
הקליקו כאן לאפליקציית "כאן דרום – אשדוד"