איש העסקים משה פונטה, הזווית האשדודית בפרשה, מי שהואשם בעבירות שוחד והלבנת הון, זוכה מאותן עבירות והורשע רק בהפרת אמונים בצוותא עם איתמר שמעוני.
משה, הפער בין איך שהסיפור התחיל לבין איך שהוא מסתיים מבחינתך הוא עצום.
“נכון. להיות מזוכה משתי עבירות של שוחד והלבנת הון זה הישג מאוד גדול, אמנם הורשעתי בהפרת אמונים, הגם שאינני איש ציבור. אני שמח ברמה האישית, אבל הרגשות מעורבים, כי מאוד כואב לי על החברים שלי. היינו מאוד אופטימיים לפני הדיון. ניהלנו משפט במשך שלוש שנים, אני מאוד שמח בשביל שרון מילר שזוכה לגמרי, זוכינו ביחד”.
כשיצאת מהבית בבוקר לכיוון בית המשפט, מה חשבת שיהיה?
“הייתי בטוח ב-100% שאף אחד מהמעורבים לא יורשע בשוחד. אמרתי לעצמי שבטח כדי לא לפטור את כולם בלי כלום ירשיעו בהפרת אמונים עם קנס או משהו. כשהשופטת התחילה לדבר, הייתי בהלם מוחלט. אני נאשם מספר 4 וחשבתי: ‘הנה, יגיע תורי, בטח היא הולכת לקרוע לי את הצורה’ ופתאום אני שומע שהיא מזכה אותי ומזכה אותי עוד פעם, אני מאוד שמח”.
איזו מין תקופה עברת בשנים האחרונות?
“תקופה מאוד מאוד קשה. העסקים שלי, שהם בתחום יזמות ונדל”ן, נפגעו מאוד. היו לי עסקים באוקראינה, ולא תמיד יכולתי לצאת מהארץ. מה גם שכשעננה כזו מרחפת לך מעל הראש, יש כאלה שלא ששים לעשות איתך עסקים. גם ברמה האישית תקופה קשה, אתה עסוק בהגנה על עצמך ועל שמך הטוב, ואין לך זמן ואנרגיה לדברים אחרים. השם שלי היה ונשאר שם טוב. ברמה האישית, לא התאכזבתי מחבריי הטובים שלא עזבו אותי לרגע, והמשפחה שלי עמדה לצדי בכל הכוח. כמובן שאני מודה לעורך דין שלי ג’ורגי עמיר על העבודה המדהימה והיסודית שהוא עשה”.
יש לך הערכה מה יקרה בגזר הדין?
“לא, ברור שאבקש את המינימום מבחינתי. אני מקווה שזה יסתיים במשהו על תנאי. אני מקווה מאוד מאוד גם בשביל האחרים שבית המשפט ייקח הכול בחשבון ויקל עליהם”.
במבט לאחור יש משהו שהיית עושה אחרת שלגביו אתה אומר ‘טעיתי’? אני רואה את הפוסטים שלך בפייסבוק ורואה שאתה מאוד ביקורתי כלפי הרשויות, המשטרה והפרקליטות. זה מגיע רק מהסיפור שעברת באופן אישי?
“לא רוצה להיכנס לזה, מעדיף להשאיר את זה ככה. אנחנו חיים בעולם פרסונלי… אני לא אהיה הדון קישוט של מדינת ישראל. מבחינתי זה סוף פסוק. אני מקווה שהעונש יהיה הכי קל שיש, ועכשיו אני רוצה להקדיש את החיים למשפחה ולהמשיך בחיים ובעסקים”.
נעשה לכם עוול?
“אני בוחר שלא להגיב על זה כרגע, אשמח להתראיין בהרחבה אחרי גזר הדין. עכשיו אני רק רוצה לסיים עם זה ולסגור את הדלת הזאת אחת ולתמיד כדי לשים את הדברים מאחוריי. אני יכול להגיד שביום כיפור מחלתי לכולם על הכול”.
אתה עדיין חבר קרוב של איתמר שמעוני?
“הייתי ונשארתי חבר קרוב של איתמר שמעוני, של עופר שמעוני ושל יואל דוידי. זה גם הזמן לתמוך בחברים שנמצאים בצרה גדולה”.
בתור מי שמכיר מקרוב את שמעוני, לולא הפרשה הזו הוא היה בדרך הבטוחה למעלה?
“אני חושב שלולא הפרשה הזאת, הוא יכול היה להיות ראש עיר ל-20 שנה. הוא גם הספיק הרבה בתקופה קצרה יחסית וזה לזכותו”.
המתח באולמה של השופטת המחוזית לימור מרגולין-יחידי ביום שני השבוע היה מורגש אצל כל הצדדים. מצד אחד ישבו סנגוריו של ראש העירייה לשעבר איתמר שמעוני, עורכי הדין מנחם רובינשטיין וגבריאל רפפורט. ומן הצד השני ישבו התובעות עורכות הדין הילה גבאי וקרן צבירן.
השופטת נכנסה לאולם והתיישבה בכיסאה בצעדים מהירים. היא החזיקה בידיה את תקציר הכרעת הדין, וכשהיא הקריאה מהדפים היא לא הרימה את עינה. את הפצצה היא השליכה ללב האולם כשהודיעה על הרשעתו של שמעוני בעבירה של שוחד ואמרה זאת בריחוק וקרירות לא אופיינית, כאשר כל זכר לשופטת החייכנית והנחמדה לא נראה עליה. “באישום הראשון אני מרשיעה את שמעוני ועופר בצוותא בעבירה של לקיחת שוחד ואת דוידי בעבירה של מתן שוחד ביחס לסכום של 150 אלף שקלים בהקשר של עסקת יעדים, ומזכה אותם מחמת הספק מיתר הסכומים”, היא פתחה.
רוב העיתונאים מכלי התקשרות הארציים שישבו באולם חיכו למוצא פיה בעניין השוחד באמצעות הטיית סיקור כפי שבוצע באמצעות רכישת והשבתת אתר “אשקלון 10”, וזאת בשל הקשר לתיקי ראש הממשלה. גם כאן היא הקריאה מיד את הסעיף “אני מזכה מחמת הספק את שמעוני ודוידי מעבירות של לקיחה ומתן שוחד בקשר להשבתת אתר האינטרנט”. שמחתם של מעריצי ראש העירייה הייתה קצרה כי בהמשך היא כבר קבעה את המבחנים שלפיהם סיקור אוהד נחשב לשוחד.
“אני מזכה את שמעוני, עופר ודוידי מלקיחה ומתן שוחד בקשר לעצם היחסים העסקיים בין דוידי לעופר, ואני מרשיעה את שמעוני בלבד, חלף עבירת השוחד, בעבירה של הפרת אמונים מחמת ניגוד עניינים בהקשר זה. אני מרשיעה את שמעוני ועופר בצוותא בעבירת הלבנת הון בקשר לסכום של 150 אלף שקלים, ואני מזכה מחמת הספק את דוידי מעבירה זו”, היא המשיכה.
“שוכנעתי שדוידי, כיזם אשקלוני בעל אינטרסים רבים בעיר, וכמי שנזקק לעירייה ולראש העיר, נקט במהלכי התקרבות ישירים ועקיפים לשמעוני”, כתבה השופטת, “העובדה שלמהלכים היו טעמים נוספים עסקיים או חבריים אינה מפחיתה מתכליתם הברורה להפשיר את היחסים עם ראש העיר וסביבתו, שהיו קרים בתחילת כהונתו של שמעוני, והוא אף קיבל מסרים ששמעוני מתנכל לו בתקופה הראשונה.
דוידי פעל ליצור אינטימיות וערוץ גישה ותקשורת ישירים למקבלי ההחלטות הבכירים בעירייה, ובראשם ראש העיר, ולהביא לעקיפה או לדרבון של גורמי הביצוע ואנשי המקצוע בעירייה כדי לקדם את האינטרסים היזמיים והעסקיים שלו. דוידי פעל להתקרב לשמעוני בין במישרין ובין בהעברת מסרים באמצעות איש הקשר עופר, אחיו של שמעוני, שהיה מחויב לדוידי הן מחמת החברות ביניהם והן מכוח הפרנסה שזכה בה מפעילותו מול דוידי. בנוסף, רכש דוידי את המקומון ‘קול אשקלון’ והורה שהפרסומים במקומון יהיו אוהדים לראש העיר ומקורביו. עופר, אחיו של שמעוני, נרתם למשימה המתוארת בהתלהבות והופעל בהסכמה בשלל משימות שהטיל עליו דוידי, וכן העביר מסרים מדוידי אל שמעוני ולהפך. שמעוני אכן הפשיר ביחסו לדוידי, הפגין כלפיו קרבה ואפשר לו ערוץ ישיר אליו”.
האישום המקורי עמד על סכומים בסך של 366 אלף שקלים שניתנו במסגרת עסקאות, והיא ציינה כי הגיעה למסקנה שבין עופר לדוידי התקיימו יחסים עסקיים וקשרי תיווך לגיטימיים, “מסקנתי היא שונה ביחס להעברת כספים אחת יוצאת דופן וחריגה בחודש מאי 2015 בסך של 150 אלף שקלים, שלא כנגד עסקת תיווך אלא למטרות אישיות, שהוצגה כביכול כתשלום עבור שיווק עתידי של פרויקט, כשהעברת הכספים הוסוותה בחשבונית כוזבת ובהסכם שיווק מאוחר וכוזב שנרשם בו תאריך פיקטיבי מוקדם. נסיבות העברת הכספים, שלא ניתנו לגביהן הסברים אמינים וסבירים, וההתנהלות בכללותה מחייבות מסקנה אחת ויחידה לפיה העביר דוידי אל עופר עבור שמעוני את הכספים כמתת מושחתת.
היא ציינה גם שבכך שעופר מתפרנס מעסקאות של דוידי ומעביר כספים לאיתמר אשר מסתיר זאת ולא חושף את ניגוד העניינים כדי לבסס עבירה של הפרת אמונים מצדו.
פרשת מגנזי צומצמה
שמעוני הואשם גם כי קיבל שוחד של 100 אלף שקלים מאיש העסקים גבי מגנזי, כספים שהועברו באמצעות הנהג שלו חוסה לימברק לידי משה פונטה. “אני מזכה את שמעוני ופונטה מעבירות שוחד, ואני מרשיעה אותם חלף עבירת השוחד בעבירה של הפרת אמונים בצוותא. אני מזכה אותם מעבירת הלבנת הון”, כתב השופטת.
עו”ד שרון מילר היה אחד הנאשמים בתיק הזה, הוא הואשם כי העביר 75 אלף שקלים לשותפו משה פונטה בתור כספי שוחד.
“לאחר בחינה של הראיות ומכלול הנסיבות הגעתי למסקנה שהעברת 75 אלף שקלים ממילר לפונטה לא שיקפה הלוואה שגרתית, תמימה וחברית בין שניים שמנהלים ביחד עסק משותף, ומצאתי שמילר נתן את הכסף כשאין סיכום בנוגע להשבתו, ושמילר היה מודע לכך שהכסף נועד למימון צרכים ואינטרסים של שמעוני, ולפיכך הסכום מהווה טובת הנאה המועברת ממילר דרך פונטה עבור שמעוני, ויכול לבסס מתת”, כתבה השופטת אך ציינה כי אף שהתנהלותם “אינה תמימה”, קשה לראות במה איתמר היה יכול לעזור לו כתמורה. “אני מזכה את מילר ופונטה מחמת הספק מכל המיוחס להם”.
בכתב האישום נטען גם שמשה פונטה גייס עבור שמעוני מאות אלפי שקלים שהפרקליטות לא ידעה מה מקורם ומסתבר שגם גרסתו של פונטה לגבי מקורם לא התקבלה אצל השופטת, והיא הרשיעה את שמעוני ופונטה בעבירה של הפרת אמונים בצוותא.
השופטת גם קבעה כי שמעוני עבר עבירת מס בכך שלא דיווח על הכספים שקיבל ועבירה דומה עבר גם יואל דוידי בכך שהציג למס הכנסה את כספי השוחד כהוצאה.
הפרקליטות מרוצה מהתוצאה
שתי התובעות המרכזיות שניהלו את התביעה מטעם פרקליטות המדינה, עו”ד הילה גבאי ועו”ד קרן צבירן מפרקליטות מחוז תל אביב מיסוי וכלכלה, יצאו שבעות רצון מהדיון. בחודשים האחרונים ניסו גורמים כאלה ואחרים לרמוז שהתיק קורס ושלפרקליטות צפוי מפח נפש, אלא ששתי הפרקליטות המשיכו ללא לאות לעמול על התיק ולהביא לתוצאות שהקריאה השופטת והרשיעו את שמעוני בשוחד ובהפרת אמונים.
“בית המשפט העביר מסר חד וברור לפיו גם אם נבחר ציבור לוקח שוחד בצורה מתוחכמת ולא בכסף מזומן, אזי מדובר בשחיתות חמורה שיש לתת עליה את הדין. בית המשפט אימץ את עמדתה המשפטית של הפרקליטות בנוגע לעבירות של מרמה והפרת אמונים”, מסרו השתיים בתום הדיון שבו הוקראה הכרעת הדין כאמור והוסיפו, “בית המשפט קבע כי עובד ציבור שלקח כספים מבלי שידע את מקורם בדרך נסתרת מהציבור ועל אף שידע שבעתיד יידרש לתת החלטות בעניינים של נותני הכספים עלול להעמיד את עצמו בבוא העת בניגוד העניינים. בכך נבחר הציבור מנצל את מעמדו הרם ומפר את אמון הציבור. המשטרה והפרקליטות רואות חשיבות עליונה במאבק חסר פשרות בשחיתות הציבורית שיש להוקיע אותה מקרבנו”.
שמעוני: “ערעור — אפשרות סבירה”
איתמר שמעוני מסר: “אנחנו נלמד את הכרעת הדין ונקבל החלטה להמשך הדרך. ערעור — בהחלט אפשרות סבירה”.
עו”ד מנחם רובינשטיין, שייצג את שמעוני, מסר לאחר הדיון: “צריך לפעמים להקשיב ולשמוע מה נאמר בפסק הדין. התזה המרכזית של התביעה לגבי עבירות השוחד קרסה. צריך לקרוא בין השורות. הוגש כתב אישום ענק בהיקף. השוחד הוא בגובה 150 אלף שקלים, והוא לא עומד על אדנים מוצקים והוא ישמש בסיס לבקשת הערעור שתוגש. הוגש כתב אישום שמעט מאוד ממנו נקבע בהכרעת הדין כנכון. מרוב מה שנטען נגד מרשי כשוחד הוא זוכה”.
עו”ד נוית נגב, שייצגה את יואל דוידי, מסרה: “ציפינו לזיכוי בתיק הזה. נלמד את הכרעת הדין ונשקול את המשך הצעדים”.
עורכי הדין אבי חימי ומשה וייס, שייצגו את עו”ד שרון מילר, מסרו: “אנו מברכים על זיכויו הצודק של מרשנו, שמתייסר כבר שנים ארוכות. בכך נסתם הגולל על כתב האישום נגדו, שמוטב שלא היה מוגש”.