חוסן קהילתי הוא הנושא הכי מדובר כיום בתחום החירום. הנחת היסוד היא כי כוחו של העורף האזרחי לפעול באופן עצמאי ולאורך זמן מעניק את השקט הנדרש למדינה בניהול תרחיש חירום ואת ניצול היכולת המיטבית לכוחות הביטחון וההצלה בהתמודדות עם אירועי חירום.קביעה זו עומדת בראש המטרות שהציב ראש העיר לגופים הקשורים בהכנת האזרחים לחירום ובכלל זה ארגון מערך המתנדבים והטמעת הערכים הנכונים בקרב תושבי העיר. בעקבות כך, השבוע החלה הכשרה חדשה של פעילים במנהלות הרבעים בנושאהחוסן הקהילתי.
"מדובר בפעילים החברים בוועדות חירום של מנהלות הרבעים" אומר אהרון מור, רכז קהילתי במינהלות הרבעים, האחראי לארגון ההכשרות, ומציין כי "הפעילים שהוזמנו להשתתף בהכשרה הם חברים בצוותי סע"ר(סיוע עזרה ראשונית)אשר משובצים במנהלות הרבעים יחד עם צוותי חירום של המנהלות".פעילים אלה עוברים מעת לעת הכשרה,רענון ולימוד נושאים שונים שהתחדשו לאחרונה בתחום החירום.הכשרות אלו הן חלק מתוכנית העבודה לשנת 2017 של מנהלת קהילה ורכזי הקהילה במנהלות הרבעים, ומטרתן לשמור את הפעילים ברמת הידע והמיומנות הנדרשת לחירום.
גיוס הפעילים נעשה בסיוע של מר אפרים בנוב, ראש מנהלת אזור התעשייה,האחראי על גיבוש והכשרת צוותי סע"רבעיר. בנוב, בהיותו מפקד בכיר בדרגת סגן אלוף (מיל.) בפיקוד העורף המכיר היטב את עולם החילוץ, נרתם להכשיר את הצוותים הללו והוא מלווה אותם באופן קבוע. עתה עוברים החברים הכשרה נוספת המעניקה להם כלים נוספים בבניית החוסן הקהילתי.
הקורס עצמו יכלול 6 מפגשים.פעם בשבוע ייפגשו הפעילים בשעות הערב למשך 3 שעות בכל פעם,ישמעו הרצאות ויקבלו משימות להתמודדות עם תרחישי חירום העלולים להתרחש בעיר או במדינה,תוך שהם מזהים היכן הם יכולים לסייע ולקחת חלק במסגרת עבודת מנהלות הרבעים בחירום. אגב, בצוק איתן הוכיחו המינהלות יכולת תפקודית מרשימה כשהיו הראשונים להגיש עזרה לתושבים בזירות שנפגעו.
תכנית המפגשים תכלול: 1) היכרות עם עולם החירום, תרחישים ומאפייני חירום, תגובות אוכלוסייה בעת חירום, זיהוי סיטואציות המחייבות התערבות ותרומה לחיזוק החוסן האישי. 2) המתנדב כמגיש סיוע ראשון, תמיכה ועזרה לתושב, הכרות עם גופי הסיוע וההצלה, תקשורת עם תושבים. 3) הכרות עם הרובע, הרבעים ו/או כל העיר, שימוש מושכל במודל SWOT, ניצול חזקות וחולשות ומיפוי פערים ואתגרים. 4) הכנה מנטלית לחירום. 5) מעבר משגרה לחירום, סדר הפעולות הנדרש, קביעת סדרי עדיפויות. 6) הכנת עבודות והצגת פרויקטים. כל המפגשים מלווים בהדגמות ובתרגול, בבניית תרחישים ומענים למצבי חירום ובמפגש עם אנשים הנושאים תפקידים בחירום ואחראים על התפעול העירוני בחירום.
הקורס מועבר ע"י חברת "תמורות", המתמחה בהכשרת פעילים לחירום, במטרה לייצר כמה שיותר פעילים בעלי יכולת ומיומנות מתאימה להגשת הסיוע הנדרש בחירום. "אנחנו מכירים בעובדה כי בעת חירום נצטרך להישען כל עצמנו, לפחות לשלושת הימים הראשונים, ומכאן החשיבות בארגון המערך העירוני כך שיוכל לעשות זאת במינימום תקלות ובמקסימום הצלחה" אומרים בעיריית אשדוד.