מדד הרשויות המקומיות של הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה והתעשייה דירג וקבע: אשדוד היא העיר הידידותית ביותר לעסקים קטנים ובינוניים לרשויות מעל 150 אלף תושבים – זו השנה השנייה ברציפות.
ראש העירייה אשדוד ד״ר יחיאל לסרי: ״הבחירה באשדוד שנה ברציפות כעיר הטובה ביותר לעסקים קטנים ובינוניים, משקפת מדיניות עירונית הרואה בהם מנוף כלכלי חשוב לעיר, עם מאמץ מתמשך ועקבי לסייע להם לשגשג ולהתרחב, כמקור צמיחה ותעסוקה מרכזי״.
הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה והתעשייה, פרסמה את מדד doing business במסגרתו דורגו 60 רשויות מקומיות בישראל. הסוכנות עורכת את מדד הרשויות המקומיות זו השנה הרביעית ומטרתו לשמש כלי עבודה עבור הרשות המקומית, שכן הוא מאפשר לכל רשות להשוות את ביצועיה לרשויות אחרות במגוון פרמטרים אחידים הנמדדים באופן אובייקטיבי, וכן לנתח את ביצועיה ביחס לעצמה ואת הביצועים של המחלקות והאגפים השונים תחת סמכותה.
השנה חלו שלושה שינויים מהותיים במדד: נוספו 10 רשויות מקומיות למדד; נוספה קטגוריה חדשה של נגישות מכרזים לעסקים קטנים ובינוניים; ירד מדד סבסוד ארנונה (היחס בין ארנונה עסקית לארנונה למגורים) וניתן דירוג רק על גובה הארנונה העסקית ביחס לממוצע הארצי. שינויים אלו השפיעו גם על מיקומן של כמה רשויות, שירדו מאוד במדד בשל מידת נגישות נמוכה למכרזים, או לחילופין שינו מיקום בשל משקל נמוך יותר שקיבלה הקטגוריה של ארנונה. המדד מתעדכן אחת לשנה ומשקלל שלושה דירוגים שונים בכל רשות. הדירוגים המרכיבים את המדד הם:
- נגישות המידע – דירוג של איכות, היקף המידע לעסקים וקלות השימוש באתר האינטרנט של הרשות.
- ארנונה – המדד נבנה באמצעות השוואה של ממוצע הארנונה העסקית ביחס ל-60 הרשויות המשתתפות במדד.
- שביעות רצון של העסקים – שביעות הרצון מהרשות נבדקה באמצעות סקר בקרב עסקים מקומיים שבחן היבטים שונים של התנהלות הרשות המקומית.
- נגישות למכרזים – המדד נבדק באמצעות סקירת מכרזים שפרסמה הרשות ובחן את ההיבטים הבאים: עצם פרסום מסמכי המכרז ותנאי המכרז, דמי השתתפות, המחזור הכספי הנדרש וגובה הערבויות המבוקשות, כאחוז מהיקף ההתקשרות במכרז.
באשדוד התגבשה תכנית לקידום עסקים ותעשייה, בהתאם למדיניות חדשה אותה מובילים ראש העירייה לסרי וסגניתו שרון מרק – ממונים משותפים על אגף התעשייה, ובשבוע שעבר הוחלט על שינוי שם האגף ל"האגף לקידום עסקים ותעשייה" ולתת ביטוי לחזון החדש המציב את העסקים במרכז.
מרק: ״בחודשים האחרונים אנו עמלים באגף על ביצוע שורת פעולות לקידום העסקים בניהם שותפות בהקמת ארגון העסקים העירוני בהובלתם של בעלי עסקים מקומיים, הרחבת פעילות האגף, סדנאות והכשרות לעסקים מקומיים, מסלול ירוק לרישוי עסקים, הנגשת מידע בדפוס ובדיגיטל, הובלת פורום גופי תעסוקה, הקמת פורום מנכ״לים בתעשייה ועוד".
מרק ציינה, כי "ראש העיר ואני נציג את החזון החדש של אשדוד לקידום עסקים ותעשייה והפרקטיקה לביצועו, בועידת אשדוד לחדשנות ויזמות אשר תתקיים בתאריך 3.9.19 במשכן לאומנויות הבמה" ומזמינה את בעלי העסקים והיזמים להגיע ולקחת חלק בוועידה זו ובפעילות העירונית השוטפת.
שר הכלכלה והתעשייה אלי כהן: "מדד הרשויות המקומיות של הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה והתעשייה נועד לעודד רשויות מקומיות להקל על עסקים קטנים ובינוניים במועד פתיחת העסק וכנ"ל בהתנהלות השוטפת מול הרשויות. העסקים הקטנים והבינוניים מהווים מנוע צמיחה משמעותי למשק הישראלי. הם אחראים לכ-50% מהתוצר העסקי ולכ-60% מהמועסקים במשק. פיתוח העסקים הקטנים הוא אינטרס ציבורי של כולנו. לאחרונה קידמנו את חוק הפנסיה לעצמאים שנכנס לתוקף בשנה שעברה, הורדנו מסים, עשינו רפורמה בבנקאות וכן הקמנו קרנות מימון לעסקים קטנים ובינוניים".
המדד מחולק לשלוש קבוצות על פי גודל הרשות (מספר התושבים) וזאת על מנת לשמור על השוואה מדויקת והוגנת, שכן רשות מקומית של עד 50 אלף תושבים, אינה דומה לרשות מקומית של למעלה מ-150 תושבים.
הדירוג המלא לרשויות מקומיות של מעל 150 אלף תושבים
- אשדוד
- רמת גן
- אשקלון
- בת ים
- נתניה
- פתח תקווה
- באר שבע
- ראשון לציון
- ירושלים
- חולון
כל אחד מהפרמטרים שהוצגו לעיל דורגו בנפרד, כך שלכל רשות יש ארבעה דירוגים נפרדים עבור שביעות הרצון, נגישות המידע, נגישות למכרזים וסבסוד הארנונה. על סמך ארבעת הדירוגים נבנה דירוג סופי אשר בו כל אחד מארבעת הדירוגים קיבל משקל לפי חשיבותו ואיכות הנתונים שנאספו בגינו, באופן הבא: דירוג סקר שביעות רצון- 55%, דירוג מדד הארנונה- 15%, דירוג תוצאות בדיקת נגישות המידע של אתרי האינטרנט 10%, ודירוג מכרזים 20%.