ביום שלישי נחנכה כיכר חדשה בעיר המנציחה את דור ותיקי אשדוד. הכיכר נמצאת בפינת הרחובות משה דיין ושדרות יצחק הנשיא והוענק לה השם "כיכר הדייגים".
היוזמה מאחורי הקמת הכיכר היא של אפרים וישראל נחום, ילדיהם של אלדו וחנה נחום, ילדי העיר טריפולי במקור, שבנו את ביתם באשדוד עוד כשהייתה עיירה קטנה.
הרעיון בהקמת הכיכר הוא הצנחת זיכרונם ובני דורם וגם הנצחה של האח סגן עמוס נחום ז"ל שנהרג במלחמת יום כיפור. האב אלדו היה דייג מוכר באשדוד שפתח את חנות הדגים הראשונה בעיר שפעלה במרכז המסחרי ברובע ב'. האמא חנה גם עזרה בעסק, גידלה את הילדים ואף היתה פעילה חברתית שהתנדבה באגודה למען העיוור וארגונים נוספים.
"ההורים שלי היו מדור מקימי אשדוד", מסביר אפרים את הקשר של משפחתו לעיר אשדוד, "ספינות הדייג של אבי שהיו ביפו היו אלה שאיתם מדדו את העומקים בים מול אשדוד, כדאי להבין איפה לבנות את השובר הגלים. כל סוחרי הדייגים באשדוד וגם חלק גדול מהדייגים בארץ הכירו את אבא. לכן אחותי ואני הבנו שהמקום להנציח את ההורים שלנו ואת אחינו באופן הכי טבעי זה באשדוד".
הפסל שהוצב בכיכר הוא של האמנית המוכרת ילידת אשדוד, אורנה בן-עמי (רעייתו של המגיש עודד בן-עמי). בן עמי חברת משפחה ותיקה של משפחת נחום ובת כיתתו של האח עמוס ז"ל.
באירוע נכחו רבים מותיקי העיר המוכרים כמו אילן גילאון ואף השתתפו בו שלושת ראשי העייריה של אשדוד בעבר ובהווה: ד"ר יחיאל לסרי, צבי צילקר וד"ר אריה אזולאי.
בהשראת שותף של אביה מימים ימימה, שהיה ממוצא יווני, החליטה הבת ישראלה ללמוד את השפה והפכה למורה ליוונית ולמתרגמת.
"מה שקורה עם זיכרונות של אנשים יקרים שאבדו, זה שהזמן שעובר מאז שהם נפרדו תמיד הולך וגדל בעוד הזמן שהם חיו נשאר קבוע", מספרת הבת ישראלה נחום, שגרה היום בעיר תל אביב.
"זה פער גדול של געגועים", היא מוסיפה. "רצינו למצוא משהו שימלא או יגשר על הפער הזה של הגעגועים שהולכים וגדלים. ההנצחה היא לא רק עבורם, אלא הנצלחה של תקופה שלמה, הנצלחה של דור מקימי אשדוד. אשדוד היתה אז ממש עיר קטנה, כמו כפר קטן, כולם הכירו את כולם. הרבה אנשים הגיעו לעיר בגלל ההקמה של הנמל והעיסוק בדייג שמשך אותם".