המצודה אשדוד ים. צילום: Yigald11
יגאל דרורי CC BY-SA 4.0 וויקימדיה
המצודה – המקום שביקרתם ולא הכרתם
כמו בסרט אבירי השולחן העגול על שפת הים משתרעת לה מצודה ססגונית. ההיסטוריה של הפנינה האשדודית.
פורסם בתאריך: 5.1.19 22:18
מאת: מייק ויצמן
סרגון השני מלך אשור, בעת מסעו לארץ ישראל, ביצר את הערים הפלשתיות אשדוד, גת וכן את אשדוד-ים. לאחר מכן לא ידוע מה היה מצבה של אשדוד-ים עד המאה הרביעית, שם הייתה אשדוד-ים עיר מסחר וכונתה 'אזוטוס פאראליוס' שפרושה המילולי הוא אשדוד חוף מול 'אזוטוס מסוג'יוס' או אשדוד היבשתית .
מדרגות לגן עדן צילום: יעקב יופנט
מצודת אשדוד שקיעה צילום: יעקב יופנט
'קלעט אל-מינה' או מצודת הנמל בעברית הייתה מצודה מרשימה ביותר שניתן היה לראות מן הים ושימשה כאות אזהרה לספינות אויב. מצודת הנמל או מצודת אשדוד ים כפי שהיא ידועה כיום הוקמה ע"י המוסלמים שהתקדמו במהלך השנים מזרחה מחצי האי ערב לכיוון אירופה ושימשה להגנה על העיר מפני פלישה של אוניות ביזנטיות ורומאיות דרך הים התיכון. המצודה שימשה גם כעמדת תצפית לקראת בוא האניות הללו למחסה, מסחר, חילופי שבויים ותיקון האוניות. עוד מצודת כאלו הוקמו לאורך החוף בארץ ישראל, לבנון וסוריה של ימינו אך המצודה באשדוד נשתמרה אולי הטוב מכולן.
מצודת אשדוד שקיעה צילום: יעקב יופנט
המצודה הייתה מוקפת בחומה בעובי של מספר מטרים, מוגנת היטב בעזרת בור עמוק שתיחם אותה משלושה צדדיה, גשר נתלה על שרשראות וכל הדברים שעולים בדמיונכם כששומעים את המילה – 'מצודה'.
מצודת אשדוד שקיעה צילום: יעקב יופנט
מצודת אשדוד שקיעה צילום: יעקב יופנט
מצודת אשדוד שקיעה צילום: יעקב יופנט
באמצע שנת 1033 אירעה בארץ רעידת אדמה חזקה אשר גרמה להתמוטטות של חלקים נרחבים במצודה. הצלבנים כנראה התיישבו במצודה באחד ממסעות הצלב הראשונים וקראו לה על שם ניקולאס דה ברואר, אביר ממסדר הלורד יו מרמלה, וקראו למקום 'קסטל ברואר'. המצודה ננטשה סופית בשנת 1260.
מצודת אשדוד שקיעה צילום: יעקב יופנט
המצודה נחפרה מספר פעמים מאז שנות ה-60, וחלקים רבים ממנה כוסו חזרה בחול כדי לשמר אותה. כיום בשנת 2013 מתבצעות חפירות רבות באזור וסביר להניח שיש עוד הרבה מאוד ממצאים מתחת לחול, בניינים, כנסיות ופסיפס באזור שסובב את המצודה. החפירות האחרונות התמקדו בחלק האשורי של אשדוד-ים.